Лимонна кислота (2-гідрокси-1,2,3-пропантрикарбоновая кислота, 3-гідрокси-3-карбоксипентандиовая) (C6H8O7) — кристалічна речовина білого кольору, добре розчинна у воді, розчиняється в етиловому спирті, малорастворима в діетиловому ефірі. Слабка триосновна кислота. Солі та ефіри лимонної кислоти називаються цитратами.
Сама кислота, як і її солі (цитрат натрію, цитрат калію, цитрат кальцію, дицитрат трикалия вісмуту), широко використовується як смакова добавка, регулятор кислотності і консервант у харчовій промисловості (харчові добавки E330—Е333), для виробництва напоїв, у тому числі шипучих. В олійно-жировій промисловості лимонна кислота захищає продукцію від розтлінного дії знаходяться в них слідів важких металів, шляхом утворення з ними комплексних сполук. Таким шляхом значно знижується ймовірність прогоркания жирів, маргаринів і тваринного масла.