Призначення:
- в фармацевтичній промисловості застосовується як один з компонентів у лікарських засобах;
- у харчовій промисловості використовуються як харчові добавки E260 (регулятор кислотності);
- В хімічній промисловості застосовують як розчинник;
- У биту кислота допомагає видаляти накип з посуду, сантехніки, побутової хімії. Виводить плями з одягу.
- Використується в книгодрукуванні і фарбуванні.
Фізичні та хімічні властивості.
Необмежено розчиняємо у воді. Гігроскопічна. Змішується з багатьма розчинниками. Використовується як розчинник для неорганічних з’ єднань.
Молярна маса |
60,05 р/моль |
Щільність |
1,0492 г/см3 |
Точка плавлення |
16,75оС |
Точка кипіння |
118,1 оС |
Температура спалаху |
39±6 оС |
Температура оплакування |
427±1 оС |
Уксусна кислота реагує з металами, утворюючи солі - ацетати. Реагуючи зі спиртними напоями, утворюються ефіри, аміни — аміди.
Прибутки.
Це синтетичний продукт бродіння вуглеводів і спирту, а також природного скисування сухих винограду.
Уперше синтезована з неорганічних матеріалів Адольф Кольбе 1847 року.
Раніше в промисловості оцтову кислоту отримували шляхом окислення ацетальдегіду та бутану. Нині в промисловості використовують метод каталітичний карбонілювання метанула.
При біохімічному виробництві оцтової кислоти використовують здатність деяких мікроорганізмів окислювати етанол (суснокислове бродіння).
Зберігання і фасовка.
Продукт зберігається у закритому тарі в спеціальних приміщеннях для зберігання вогнетривких речовин, захищених від потрапляння прямих сонячних променів та опадів.
Закуплені поліетиленові каністри та металеві бочки зберігаються в добре закупорених бочкух.